Autor |
Wiadomość |
Mgławica
Legendarny Kociarz
Dołączył: 08 Gru 2010
Posty: 5721
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Biała Podlaska
|
|
|
|
przepis znalazłam [link widoczny dla zalogowanych] - tylko, że ja na początek chciałam go sprawdzić i zrobiłam z tylko połowy paczki -masy wyszło malutko i miałam jej więcej na rękach niż na stolnicy 
|
|
Pon 6:58, 16 Wrz 2013 |
|
 |
|
 |
vivienne
Wyjadacz
Dołączył: 17 Wrz 2011
Posty: 1936
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
O jacie! Ale Ty masz talent! Świnki są śliczne, a ta dbałość o szczegóły! Wypięte świnkowe pupcie i utytłany ryjek rozbroiły mnie zupełnie! Jedyny problem w tym, że żal by mi było zjeść takie ładne ciacho...
|
|
Pon 14:35, 16 Wrz 2013 |
|
 |
Misia*Ofelia
Ambitny
Dołączył: 21 Sie 2013
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Krk
|
|
|
|
Mój ulubiony wegański TORT PINAKOLADA
Składniki na małą tortownicę
Biszkopt:
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżki kakao
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Kremik:
2 puszki mleka kokosowego 400 ml
3-4 łyżki cukru pudru
20ml Malibu (lub coś ala Malibu)
Do przełożenia :
ananasy w plasterkach z puszki
Do posypania:
wiórki kokosowe
W misce łączymy suche składniki, dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w nasmarowanej olejem tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Gdy biszkopt wystygnie, kroimy go na pół i ścinamy wierzch na płasko.
Bardzo mocno schłodzone mleka kokosowe (tylko stałą część) ubijamy w mikserze. Stopniowo dodajemy cukier puder.
Na spód biszkopta nakładamy większą część bitej śmietany i delikatnie nakładamy na to drugi biszkopt. Potem ananasay z puszki. Na wierzch ląduje reszta bitej śmietany.
Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Po wyjęciu, przed podaniem posypujemy wiórkami.
Edit: Uwielbiam bloga "Moje wypieki" 
Ostatnio zmieniony przez Misia*Ofelia dnia Czw 15:08, 19 Wrz 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Czw 15:07, 19 Wrz 2013 |
|
 |
Mgławica
Legendarny Kociarz
Dołączył: 08 Gru 2010
Posty: 5721
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Biała Podlaska
|
|
|
|
ja też uwielbiam tego bloga - mam tam już tyle przepisów zaznaczonych "koniecznie do zrobienia"
a tort musi być pyszny
|
|
Pon 15:18, 30 Wrz 2013 |
|
 |
kociamama
Legendarny Kociarz
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Bydgoszcz
|
|
|
|
Wklejam sama, bo ślinka mi na to cieknie, a później zapomnę, gdzie był ten przepis.
Świderki z boczkiem - Felicity:
Na połowie płata gotowego ciasta francuskiego układamy cieniutkie plastry boczku i posypujemy utartym serem żółtym. Można odwrotnie- najpierw posypać serem, potem ułożyć boczek. Przykrywamy resztą ciasta, lekko dociskając. Kroimy w paski ok. 1,5 -2 cm, równolegle do pasków boczku. Skręcamy paski w spirale, tworząc świderki. Można na wierzchu posmarować żółtkiem lub żółtkiem ze śmietanką,posypać czym kto lubi, ziołami, grubą solą itp. Piec ok.20 minut, można ciut dłużej.Szybko się robi, jeszcze szybciej znikają.
Dziewczynki proszę, wrzucajcie tu przepisy, bo wiele jest genialnych, a nietrudnych i warto z nich korzystać. A jak są w różnych wątkach, to cieżko odnależź.
MNIAM 
|
|
Nie 9:11, 24 Sie 2014 |
|
 |
Felicita
Ekspert
Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 4563
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Sosnowiec
|
|
|
|
 |  |
Wklejam sama, bo ślinka mi na to cieknie, a później zapomnę, gdzie był ten przepis.
Świderki z boczkiem - Felicity:
Na połowie płata gotowego ciasta francuskiego układamy cieniutkie plastry boczku i posypujemy utartym serem żółtym. Można odwrotnie- najpierw posypać serem, potem ułożyć boczek. Przykrywamy resztą ciasta, lekko dociskając. Kroimy w paski ok. 1,5 -2 cm, równolegle do pasków boczku. Skręcamy paski w spirale, tworząc świderki. Można na wierzchu posmarować żółtkiem lub żółtkiem ze śmietanką,posypać czym kto lubi, ziołami, grubą solą itp. Piec ok.20 minut, można ciut dłużej.Szybko się robi, jeszcze szybciej znikają.
Dziewczynki proszę, wrzucajcie tu przepisy, bo wiele jest genialnych, a nietrudnych i warto z nich korzystać. A jak są w różnych wątkach, to cieżko odnależź.
MNIAM  |
To jeszcze dodam, że przeważnie wykorzystuję do całości produkty z pewnego bardzo popularnego sklepu z logo z kropkowanym owadem. Tam można kupić taki boczek w cieniusieńkich plasterkach. Korzystam przeważnie z gotowych płatów ciasta francuskiego z tego sklepu. Akurat mają takie wymiary, że po wypełnieniu farszem kroję na pół w poprzek, a dopiero potem wykrawam wzdłuż paseczki na świderki - wychodzą krótsze, ale więcej. I warto do krojenia pasków użyć bardzo ostrego noża, żeby się nadzienie nie ciągnęło i nie rozwalało. I tak przy krojeniu trochę wyłazi i po skręceniu wystaje po bokach, ale to nic nie szkodzi, bo pięknie się zapiecze.
No oczywiście dietetyczne to nie jest, ale jakie dobre...
A gdyby ktoś chciał jeszcze przepis na równie mało dietetyczną zapiekankę z kaszanki i jaj (świetną na zimne dni), to mogę wrzucić.
U mnie generalnie TŻ (bosko!!!) gotuje. Mam przez niego kompleksy na tym polu, więc szukam takich idiotenodpornych przepisów, bo tylko takie dania mi wychodzą 
Ostatnio zmieniony przez Felicita dnia Pon 16:40, 25 Sie 2014, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Pon 16:40, 25 Sie 2014 |
|
 |
Juva
Ambitny
Dołączył: 06 Kwi 2014
Posty: 322
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków
|
|
|
|
Felicita, koniecznie wrzucaj przepis na kaszankę, bo mam swojską i już nie mogę jej wcinać "na sucho"! Będę ogromnie zobowiązana:D
|
|
Pon 19:14, 25 Sie 2014 |
|
 |
Felicita
Ekspert
Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 4563
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Sosnowiec
|
|
|
|
To wrzucam jeszcze bardzo prosty przepis na jednogarnkowe danie:
KIEŁBASA Z ANANASEM
- ok. 1/2 kg kiełbasy (np. śląska, podwawelska)
- 6-8 cebul
- puszka ananasa
- 2 puszki fasolki (w oryginale czerwonej, ale ja daję czerwoną i białą)
- koncentrat pomidorowy
- puszka krojonych pomidorów (w oryginale nie ma, ale ja dodaję)
- 1/2 litra bulionu (może być z kostki)
- sól, pieprz
- bazylia (w oryginale, ja wolę ze szczyptą tymianku)
- 2 łyżki masła (opcjonalnie).
Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażyć (wg przepisu na maśle - ale ja ją podsmażam zazwyczaj bez tłuszczu, bo przeważnie tłuszcz się z niej sam wytapia), dorzucić pokrojoną drobno cebulę, chwilę poddusić. Dodać pokrojone w kostkę ananasy razem z zalewą oraz bulion. Chwilkę pogotować, aż składniki będą miękkie. Dorzucić odcedzoną fasolkę z puszek, koncentrat i pomidory. Zagotować, doprawić.
Danie można wykorzystać imprezowo, bo spokojnie zniesie więcej kiełbasy i pomidorów, da się więc dowolnie rozmnażać, a do tego jest jeszcze smaczniejsze po odgrzaniu, więc można przygotować wcześniej.
Ostatnio zmieniony przez Felicita dnia Wto 13:40, 26 Sie 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Wto 13:23, 26 Sie 2014 |
|
 |
BabaJaga
Ekspert
Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Gdańska
|
|
|
|
Jakoś ten ananas z cebulą i kiełbasą chyba wymaga odwagi od degustatora. A do tego słony bulion i słodki syrop z puszki ananasowej? Czy na pewno nie skleiły Ci się dwie kartki z książki kucharskiej?
No, ale cóż. Gdyby nie było Ameryki, to by jej nie odkryto. 
|
|
Wto 19:57, 26 Sie 2014 |
|
 |
Felicita
Ekspert
Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 4563
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Sosnowiec
|
|
|
|
Kartki mi się nie skleiły, ale rozumiem, że ktoś może nie lubić połączenia owoców z daniami na słono. Mój tato uważa, że schab nadziewany śliwkami lub morelami to zmarnowany schab
Jeśli chodzi o powyższy przepis, to trzeba po prostu doprawić, by nie było to mdłe.
Swoją drogą, zrobiłam kiedyś kiełbasę z ananasem na wspólny wyjazd z przyjaciółmi i mąż przyjaciółki, który preferuje tradycyjną kuchnię, kręcił nosem po usłyszeniu samej nazwy. A efekt był taki, że wyjadł porcję co do ananaska, wzięli przepis i sami robią od czasu do czasu
A żeby nie było, że same bomby kaloryczne wrzucam, to jeszcze jeden przepis. Dostałam go od przyjaciółki z licealnej ławki (nawiasem mówiąc dziewczyna ma 2 fajne koty )
"RAFFAELLO" Z KASZY JAGLANEJ
1 szklanka kaszy jaglanej,
1/2 szklanki mleka 1,5% i 1/2 szklanki wody,
szczypta wanilii (lub odrobina aromatu waniliowego)
wiórki kokosowe
sparzone, obrane migdały (opcjonalnie)
łyżka masła
łyżka miodu
Kaszę, mleko i wodę zagotować razem i gotować ok. 15 min aż kasza wchłonie płyny i zrobi się kleista. Następnie ostudzić i dodać do tego łyżkę masła i łyżkę miodu (lepiej spróbować, moim zdaniem miodu trzeba trochę więcej, bo z 1 łyżką wydaje mi się mało słodkie). Wymieszać i formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, (ja do środka wciskam migdała). Obtoczyć kulki w wiórkach kokosowych lub np. można w zmielonych migdałach. Piec 15 min w 180 stopniach z termoobiegiem.
Eksperymentowałam też wersję "ferrero" - do masy odrobina rumu (lub aromatu rumowego) zamiast wanilii, odrobinę kakao i do środka orzech, a do obtoczenia kakao. Też dobre.
|
|
Śro 8:19, 27 Sie 2014 |
|
 |
BabaJaga
Ekspert
Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Gdańska
|
|
|
|
O! A to wygląda smakowicie. Mniam. 
|
|
Śro 12:58, 27 Sie 2014 |
|
 |
KMT
Pasjonat
Dołączył: 07 Cze 2014
Posty: 746
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
A więc ujawniam mój przepis na
"Parówki w cieście ziemniaczanym"
Produkty niezbędne do wykonania dania:
-ziemniaki
-jajko
-mąka (pszenna i ziemniaczana)
-musztarda - polecam ostrą
-parówki - ja kupiłam krótkie, cielęce
-pieczarki - (pokrojone w kosteczkę i podsmażone z cebulą na masełku)
-ser żółty w plastrach
-olej
Ciasto ziemniaczane:
Jest to ciasto jak na popularne 'kopytka'.
Robiłam je 'na oko'. Więc chyba nie mogę podać dokładnego przepisu.
Podstawą są oczywiście ziemniaki - ugotowane, wystudzone i przeciśnięte.
Do ziemniaków dodać jajko.
Dosypywać mąkę (pszenną + odrobinę ziemniaczanej) wyrabiając aż do uzyskania konsystencji ciasta, które nie klei się do rąk
Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć z ciasta prostokąty, o wymiarach takich by z łatwością zawinąć paróweczki.
Każdy prostokąt posmarować na środku musztardą. Parówkę owinąć serem i ułożyć na ziemniaczany prostokąt, dodać farsz pieczarkowy i zlepić.
Smażyć w głębokim tłuszczu.
Smacznego 
Ostatnio zmieniony przez KMT dnia Wto 10:30, 28 Paź 2014, w całości zmieniany 4 razy
|
|
Wto 10:17, 28 Paź 2014 |
|
 |
Felicita
Ekspert
Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 4563
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Sosnowiec
|
|
|
|
Mniam mniam. Nie dziwię się Maćkowej minie!
|
|
Wto 10:52, 28 Paź 2014 |
|
 |
szajen
Doświadczony
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1477
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
Robie cos bardzo podbnego,ale w ciescie francuskim . 
|
|
Wto 14:47, 28 Paź 2014 |
|
 |
Felicita
Ekspert
Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 4563
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Sosnowiec
|
|
|
|
To zgodnie z obietnicą wrzucam przepis na parówki w innym cieście:
PARÓWKI W CIEŚCIE TWAROGOWYM
25 dag mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag półtłustego twarogu
4 łyżki mleka
1 jajko
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
8-10 parówek
białko i trochę mleka do posmarowania
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Twaróg utrzeć z jajkiem, mlekiem i olejem, następnie dosypując do twarogu po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia zagnieść ciasto. Gotowe rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na dość gruby placek, po czym wyciąć z niego paski o wymiarach 16 x 10 cm (tak dokładnie w przepisie, ja z linijką nie biegam). Pozawijać parówki w przygotowane kawałki ciasta. Wierzch każdego pakiecika posmarować mlekiem, a boki białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec około 25 minut (aż będą lekko złote).
|
|
Wto 21:03, 28 Paź 2014 |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|