Autor |
Wiadomość |
solea
Ekspert
Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 2861
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków
|
|
|
|
Moja siostra z wykształcenia jest prawnikiem xD I też samoukiem. Robiła kilka lat wypieki dla rodziny i znajomych (przede wszystkim dla synka-alergika), aż w końcu otworzyła cukiernię. Robi cudne rzeczy, bardzo staranne i pyszne:)
|
|
Czw 14:03, 07 Kwi 2016 |
|
|
|
|
Duna
Pasjonat
Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 880
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale w pn koleżanka mi też powiedziała, że powinnam cukiernie otworzyć. No ja torty robię tylko, dla nas boję się komuś robić. Choć w tym roku robiłam na dzień babci i dziadka do szkoły jejku miałam pietra, ale wyszedł wyśmienicie. Znikł pierwszy w tempie ekspresowym. No ale się pochwaliłam. hihihi
|
|
Czw 14:09, 07 Kwi 2016 |
|
|
roene
Ekspert
Dołączył: 10 Lis 2012
Posty: 2217
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
takie domowe są najlepsze Mnóstwo osób chętnie by zamówiło takie cudo na pewno!
|
|
Czw 16:27, 07 Kwi 2016 |
|
|
BabaJaga
Ekspert
Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Gdańska
|
|
|
|
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Dzisiaj mój domowy cukiernik, czyli TŻ, upiekł rewelacyjne ciacho z rabarbarem wg przepisu stąd:
[link widoczny dla zalogowanych]
Mówię Wam, niebo w gębie!
Ekstra kruchy spód, nie za gruby, z dodatkiem orzechów. Warstwa rabarbarowa z nutą imbiru i cynamonu wyżej. Nie za kwaśna, nie dominująca w smaku. Po prostu w sam raz. Na to budyń z prawdziwego zdarzenia. Nie taki z torebki, ale pyszny domowy. Warto się poświęcić i taki właśnie zrobić, a może niektórym przypomną się smaki dzieciństwa. No i na samej górze kruszonka z takiego samego ciasta, co spód. Najlepiej smakowało po wystudzeniu, ale tak się rodzinka zaśliniła, że połowa jeszcze gorącego ciasta zdematerializowała się w mig.
A tak wyglądał nasz wytwór:
[link widoczny dla zalogowanych]
Robi się bardzo prosto. Tylko trzeba się przyłożyć do przygotowania budyniu, aby nie miał grudek. Trzeba też trzymać się proporcji z przepisu. Za dużo wziętego rabarbaru może sprawić, że warstwa owocowa będzie zbyt kwaśna. Rabarbar obierałam, chociaż autorka przepisu twierdzi, że nie trzeba. No i jeszcze ilości składników suchych podawane są na łyżki. Naszym zdaniem trzeba brać łyżki kopiaste, a nie płaskie. Zwłaszcza przy sporządzaniu budyniu. Nasz wyszedł ciut za rzadki.
Gorąco polecam wszystkim łasuchom, zwłaszcza, że sezon na rabarbarek już się kończy. Ten sam przepis zamierzamy wkrótce wykorzystać z czarnymi jagodami, borówkami a potem z malinami, jako warstwą owocową. Już się nie mogę doczekać. Mmmm…lask!
|
|
Sob 13:20, 25 Cze 2016 |
|
|
dorota.sz
Ekspert
Dołączył: 23 Lis 2013
Posty: 2242
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Sosnowiec
|
|
|
|
Pysznie wygląda
|
|
Sob 14:46, 25 Cze 2016 |
|
|
Duna
Pasjonat
Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 880
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Na wczoraj robiłam do szkoły na zakończenie 3 klasy tort.
Biszkopt czerwony bitą śmietana delicje wiśniowe bita śmietana biszkopt czerwony bita śmietana.
Nie mam zdjęcia w przekroju tylko takie z góry i boku
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Troszkę graślawe, ale pismo jak widać mam paskudne nie tylko jak długopisem pisze
Ostatnio zmieniony przez Duna dnia Sob 16:55, 25 Cze 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Sob 16:52, 25 Cze 2016 |
|
|
miaukoaga
Ekspert
Dołączył: 19 Mar 2015
Posty: 2370
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: warszawa
|
|
|
|
Ja jestem łasuchem zjadłabym i ten kosialewiec by mi na pewno mega smakował
|
|
Sob 17:05, 25 Cze 2016 |
|
|
BabaJaga
Ekspert
Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Gdańska
|
|
|
|
Ojej! Szczęściarze ta IIIB! Mieć wśród rodziców taką mamę, to prawdziwe szczęście. Nie każdy jest taki zwarty i gotowy, aby na każdą uroczystą okazję wymyślić i móc upiec takie pyszności. Pewnie torcik zniknął z talerzyków jako pierwszy?
|
|
Sob 17:08, 25 Cze 2016 |
|
|
kamisia
Legendarny Kociarz
Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
| | Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Dzisiaj mój domowy cukiernik, czyli TŻ, upiekł rewelacyjne ciacho z rabarbarem wg przepisu stąd:
[link widoczny dla zalogowanych]
Robi się bardzo prosto. Tylko trzeba się przyłożyć do przygotowania budyniu, aby nie miał grudek.......................................... |
Masz rację, to faktycznie bardzo proste ...szczególnie gdy robi to nasz domowy cukiernik
Ostatnio zmieniony przez kamisia dnia Sob 17:17, 25 Cze 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Sob 17:14, 25 Cze 2016 |
|
|
BabaJaga
Ekspert
Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Gdańska
|
|
|
|
| | | | Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Dzisiaj mój domowy cukiernik, czyli TŻ, upiekł rewelacyjne ciacho z rabarbarem wg przepisu stąd:
[link widoczny dla zalogowanych]
Robi się bardzo prosto. Tylko trzeba się przyłożyć do przygotowania budyniu, aby nie miał grudek.......................................... |
Masz rację, to faktycznie bardzo proste ...szczególnie gdy robi to nasz domowy cukiernik |
O jejku, jejku! Cukiernik mieszał, ale ja nadzorowałam, czy w dobrej kolejności i czy nie szachruje... Coby w razie czego nie powiedział, że przepis do bani wygrzebałam
|
|
Sob 17:49, 25 Cze 2016 |
|
|
kamisia
Legendarny Kociarz
Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
| | | | | | Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Dzisiaj mój domowy cukiernik, czyli TŻ, upiekł rewelacyjne ciacho z rabarbarem wg przepisu stąd:
[link widoczny dla zalogowanych]
Robi się bardzo prosto. Tylko trzeba się przyłożyć do przygotowania budyniu, aby nie miał grudek.......................................... |
Masz rację, to faktycznie bardzo proste ...szczególnie gdy robi to nasz domowy cukiernik |
O jejku, jejku! Cukiernik mieszał, ale ja nadzorowałam, czy w dobrej kolejności i czy nie szachruje... Coby w razie czego nie powiedział, że przepis do bani wygrzebałam |
To zmienia postać rzeczy.
Nadzór to połowa sukcesu, także można śmiało powiedzieć ,że ten smakowity wypiek, to Wasze wspólne dzieło
Ostatnio zmieniony przez kamisia dnia Sob 18:33, 25 Cze 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Sob 18:33, 25 Cze 2016 |
|
|
BabaJaga
Ekspert
Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Gdańska
|
|
|
|
| | | | | | | | Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem
Dzisiaj mój domowy cukiernik, czyli TŻ, upiekł rewelacyjne ciacho z rabarbarem wg przepisu stąd:
[link widoczny dla zalogowanych]
Robi się bardzo prosto. Tylko trzeba się przyłożyć do przygotowania budyniu, aby nie miał grudek.......................................... |
Masz rację, to faktycznie bardzo proste ...szczególnie gdy robi to nasz domowy cukiernik |
O jejku, jejku! Cukiernik mieszał, ale ja nadzorowałam, czy w dobrej kolejności i czy nie szachruje... Coby w razie czego nie powiedział, że przepis do bani wygrzebałam |
To zmienia postać rzeczy.
Nadzór to połowa sukcesu, także można śmiało powiedzieć ,że ten smakowity wypiek, to Wasze wspólne dzieło |
No, faktycznie. Można by tak rzec. Zwłaszcza, że tytułowy bohater, czyli rabarbarek był golony przeze mnie. I to z ogromnym poświęceniem, precyzją oraz artyzmem.
|
|
Sob 19:11, 25 Cze 2016 |
|
|
kamisia
Legendarny Kociarz
Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
| | Na wczoraj robiłam do szkoły na zakończenie 3 klasy tort.
Biszkopt czerwony bitą śmietana delicje wiśniowe bita śmietana biszkopt czerwony bita śmietana.
Nie mam zdjęcia w przekroju tylko takie z góry i boku
[link widoczny dla zalogowanych]
|
Mniam mniam mniam....wprost ślinka mi cieknie.Uwielbiam torty domowej roboty
|
|
Nie 16:17, 26 Cze 2016 |
|
|
kociamama
Legendarny Kociarz
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Bydgoszcz
|
|
|
|
Tort dla Pani Oli to mniamuśne dzieło sztuki.
|
|
Nie 23:23, 26 Cze 2016 |
|
|
Boszka
Ekspert
Dołączył: 27 Sty 2014
Posty: 2311
Przeczytał: 11 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Oj Dziewczyny, zaśliniłam się na widok tych pyszności. Jestem ich uwielbiaczem. Myślę, że ten pychotek z rabarbarem można śmiało przesłac poczta ale ekspresową. Da sie zrobić BaboJago ?
|
|
Pią 21:22, 01 Lip 2016 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|