Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następny
 
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
ŁASUCHOWO - CZYLI PRZEPISY NA PYSZNOŚCI - SŁODKIE ORZESZKI
Autor Wiadomość
Kolejna Kasia
Ambitny



Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

Post
Kamisiu, u mnie sprawdza się chłodnik litewski.
Pokrojoną botwinkę ( razem z buraczkami) podgotować 20 min ( wody tyle, aby zakryło zieleninkę) można lekko posolić ( ja tego nie robię) i dodać małą łyżeczkę octu winnego ( aby nie straciła koloru). Dla lepszego smaku i koloru na koniec gotowania można dodać trochę koncentratu barszczu z butelki ( np Krakusa), albo samemu doprawić - cukrem, solą , pieprzem i zakwaszaczem( np cytryną lub octem ). Jak ostygnie zmiksować z kubkiem jogurtu naturalnego i śmietany ( lub jak kto woli kefirem) ilość i dobór zabielacza według własnego upodobania. Podawać na zimno , a jako dodatki : jajko na twardo, pokrojone ogórki, pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek- kto co lubi:-)
Życzę smacznego
Wto 14:46, 11 Sie 2015 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Kolejna Kasia napisał:
Kamisiu, u mnie sprawdza się chłodnik litewski.
Pokrojoną botwinkę ( razem z buraczkami) podgotować 20 min ( wody tyle, aby zakryło zieleninkę) można lekko posolić ( ja tego nie robię) i dodać małą łyżeczkę octu winnego ( aby nie straciła koloru). Dla lepszego smaku i koloru na koniec gotowania można dodać trochę koncentratu barszczu z butelki ( np Krakusa), albo samemu doprawić - cukrem, solą , pieprzem i zakwaszaczem( np cytryną lub octem ). Jak ostygnie zmiksować z kubkiem jogurtu naturalnego i śmietany ( lub jak kto woli kefirem) ilość i dobór zabielacza według własnego upodobania. Podawać na zimno , a jako dodatki : jajko na twardo, pokrojone ogórki, pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek- kto co lubi:-)
Życzę smacznego



Jutro na obiadek mam więc chłodnik ......dziękuję Kasiu
Wto 15:10, 11 Sie 2015 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
Mmmmniam!!! Little thongue man Little thongue man Little thongue man Wyborny. Od siebie dodam, ze zamiast octem zakwaszam kwaskiem cytrynowym lub lepiej sokiem z cytryny. Dodaję też do gotowania 1-2 grzyby suszone (dla smaku).
Dziękuję za przepisik. Lecę do kuchni, bo już późna godzinka, a domownicy wołaja umierającymi głosami: kiedy obiad i czy w ogóle dzisiaj będzie?
Wto 15:56, 11 Sie 2015 Zobacz profil autora
Kolejna Kasia
Ambitny



Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

Post
Dziewczynki, życzę smacznego Little thongue man
My dziś zajadaliśmy się chłodnikiem, a na drugie danie były naleśniki z borówkami
A że mam jeszcze urlop, to zaszalałam i na deser upiekłam drożdżówkę z jagodami ( mam taki śmieszny przepis bez wyrabiania ciasta )

Wto 19:48, 11 Sie 2015 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Kolejna Kasia napisał:
Dziewczynki, życzę smacznego Little thongue man
My dziś zajadaliśmy się chłodnikiem, a na drugie danie były naleśniki z borówkami
A że mam jeszcze urlop, to zaszalałam i na deser upiekłam drożdżówkę z jagodami ( mam taki śmieszny przepis bez wyrabiania ciasta )



Podziel się z nami tym przepisem ...zrobię puki wnuki są


A ja proponuję zajrzeć na pierwsza stronę tego wątku .Podawałam tam przepis na knedliczki z morelą...mówię wam palce lizać .....i co najważniejsze robi się je szybko i łatwo .


Ostatnio zmieniony przez kamisia dnia Wto 20:16, 11 Sie 2015, w całości zmieniany 1 raz
Wto 20:11, 11 Sie 2015 Zobacz profil autora
Kolejna Kasia
Ambitny



Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

Post
A bardzo proszę, to jest ciasto, które praktycznie robi się samo Ya winkles
Należy przygotować miskę i wrzucać kolejne produkty warstwami:
1) pokruszyć kostkę drożdży
2) wbić 5 jajek ( można je wcześniej zbełtać widelcem i wlać taką masę jajeczną)
3) 1,5 szklanki cukru
4) 1 szklanka letniego mleka
5) 1 szklanka oleju
6) szczypta soli
7) 5 szklanek mąki
Odstawić przykryte ściereczką na 2-3 godziny ( lub na całą noc w lodówce). Po tym czasie wszystko wymieszać ( ja robię to drewnianą łopatką), można jeszcze na chwilę odstawić, aby trochę podrosło ( ale to nie jest konieczne), następnie wylać na blachę. W misce po cieście wsypać ok 0,5 szklanki cukru, trochę masła i mąki i zagnieść kruszonkę. Na ciasto wysypać owoce, a na nie kruszonkę.
Nagrzać piekarnik i piec ok 30-35 minut w temp. 175-180 stopni.
To ciasto jest naprawdę bezproblemowe i zawsze wychodzi, jak też wybacza błędy.
Można je przygotować rano i upiec na podwieczorek, jak też przygotować wieczorem i rano obudzić rodzinkę pięknym zapachem. I na prawdę po leżakowaniu wystarczy zamieszać, aby składniki się połączyły.
Ponownie życzę smacznego i już biegnę na stronę z knedlikami

Wto 21:29, 11 Sie 2015 Zobacz profil autora
kamisia
Legendarny Kociarz



Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Kasiu ile tych drożdży ...kostki są 5g i 10 g?
Wto 21:41, 11 Sie 2015 Zobacz profil autora
Kolejna Kasia
Ambitny



Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

Post
Ale zadałaś mi teraz ćwieka, aż poszłam poszukać w śmietniku papierka
W moim wydaniu to były drożdże Babuni świeże o gramaturze 100 g ( jak dla mnie to tradycyjna kostka - zaskoczyłaś mnie tą różną gramaturą przewala oczami )
A przy przepisie na knedle, zaśliniłam się jak pies Pawłowa. Muszę koniecznie zrobić Little thongue man
Wto 21:54, 11 Sie 2015 Zobacz profil autora
BabaJaga
Ekspert



Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: okolice Gdańska

Post
Jeśli ktoś nie ma jeszcze przemyślanego planu wypieków bożenarodzeniowych, polecam rewelacyjne w smaku drobne ciasteczka korzenne w polewie cynamonowej. W tym roku, na kameralnym spotkaniu wigilijnym u mnie w pracy zdobyły najwięcej braw i wyrazów uznania. Nawet serwetki do wycierania usteczek i paluszków nie były potrzebne, bo wszystko zostało dokładnie wylizane. Przepis dostałam od autorki wypieku.

A zatem chętni szable w dłoń i do dzieła!

Korzenne ciasteczka w polewie cynamonowej

Składniki na ciasto (na 1 piekarnikową blachę):
• 100 g miękkiego masła
• 150 g brązowego cukru
• 1 jajko
• 1 łyżka esencji waniliowej
• 150 g maki
• 30 g kakao
• 1 łyżka przyprawy korzennej (domowej)
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:
• 50 g cukru pudru
• 1 łyżka kakao
• 4 łyżki wrzącej wody
• 1 łyżka cynamonu mielonego

Przepis na ciasto:
1. Masło ucieramy z cukrem. Podczas miksowania dodajemy jajko i esencję.
2. Mąkę i kakao przesiewamy do miski, dodajemy proszek i przyprawę korzenną, po czym wszystko mieszamy.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżeczką formujemy na papierze małe ciasteczka w niewielkich odstępach.
5. Ciasteczka pieczemy przez 12 minut.
6. Blaszkę wyjmujemy z pieca, odstawiamy na kilka minut. Po lekkim przestygnięciu ciastka wraz z papierem przekładamy na kratkę.

Przepis na polewę:
Przygotowujemy polewę dopiero po upieczeniu ciasteczek (nie wcześniej, bo szybko zastyga!)
1. W rondelku mieszamy cukier puder, cynamon i kakao.
2. Dodajemy wrzącą wodę.
3. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i nabrania przez polewę płynnej konsystencji (niezbyt rzadkiej, ale nieco rzadszej od płynnego miodu).
4. Łyżką nanosimy polewę na ciasteczka i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego!
Wto 20:45, 22 Gru 2015 Zobacz profil autora
Duna
Pasjonat



Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 880
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Na prośbę BabyJagi (prośba na moim wątku) wstawiam 3 przepisy na torty. Żadne te torty nie są mdłe, muliste- opinia gości i moja Wesoly

I
Pierwszym rzutem na taśmę pójdzie tort komunijny w kształcie księgi, wykonany dla syna rok temu, najdokładniej mi wyszedł, nie jak cukiernikowi, ale mi się podobał, gościom też, a o smaku nie wspomnę Mruga

Składniki:


Biszkopt:

jajka, 6
proszek do peczenia, 30 gram
cukier, 1,5 szkl
ocet, 1 łyżka
mąka, 1,5 szkl.
Bita śmietana:
śmietana 30 % 5szt po 330ml (1650ml)
cukier puder 5-5,5 łyżek
śmietan fix 6
Wykończenie:
barwnik niebieski
opłatek

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno następnie wrzucić przez sitko proszek do pieczenia ciągle miksując. Dodać cukier, ocet, roztrzepane żółtka, ciągle ubijając. Na koniec mąkę mieszając delikatnie. Piec w piekarniku ja nagrzewam na termoobiegu do 200 stopni, wkładam i przekręcam na 170 stopni.
Przepis na biszkopt na dwa podkłady. Na ten tort potrzebujemy 4 podkłady. Ja jeden biszkopt upiekłam z barwnikiem niebieskim.

2. Bita śmietana:
Śmietanę ubić, następnie dodać śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem, wymiksować. Odłożyć trochę bitej śmietany na strojenie i to podzielić i do jednej części dodać barwnik niebieski i wymieszać będzie z tego zakładka.

3. Biszkopty namoczyć słabą herbatką z cytryną.

Przełożyć dwie warstwy biszkopta.
Trzecią warstwę przeciąć na trzy równe części. Na drugą warstwę biszkopta posmarowanego bitą śmietaną podzielić na pół i na każdej połówce po środku ułożyć dwie warstwy wyciętego biszkoptu, tzn na środku lewej połówki jeden odcięty kawałek, na prawej stronie pośrodku drugi kawałek, trzeci kawałek nam zostaje nie wykorzystany. posmarować je bitą śmietaną.
Na to położyć czwartą warstwę biszkopta , uformować książkę, czyli biszkopta lekko wgnieść pomiędzy te trzecią warstwę wyciętą. Położyć na górę bitą śmietanę, na to opłatek. Po boku tortu dać bitą śmietanę nożem równo, strony robimy widelcem. Na górze stroimy zostawioną bitą śmietaną w koło opłatka, a pośrodku niebieską bitą śmietaną robimy zakładkę do książki.

Smacznego!

[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]


II
Kolejnym tortem będzie urodzinowy tort w kształcie czołgu dla syna, który lubuję się w wojsku czołgach od drugiego roku życia, zostało mu to do dziś, cały czas twierdzi, że będzie żołnierzem

Składniki


BISZKOPT kakaowy:

jajka, 6
proszek do peczenia, 30 gram
cukier, 1,5 szkl
ocet, 1 łyżka
mąka, 1,5 szkl. odjąś 2 łyżeczki mąki
kakao 2 łyżeczki czubate
Masa:
mleko, 2 szkl, trochę odlać
cukier zwykły, 3/4 szkl.
mąka tortowa, 2 duże łyżki
mąka ziemniaczana, 1 duża łyżka
margaryna, pół kostki
masło, pół kostki
cytryna, 1
kawa parzona, 3 łyżeczki
Wykończenie:
kokos biały i zielony
polewa czekoladowa

Przygotowanie

Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie wrzucić przez sitko proszek do pieczenia ciągle miksując. Dodać cukier, ocet, roztrzepane żółtka, ciągle ubijając. Na koniec mąkę mieszając delikatnie. Piec w piekarniku ja nagrzewam na termoobiegu do 200 stopni, wkładam i przekręcam na 170 stopni. Na ten tort piekłam 2 podkłady biszkoptowe, czyli każde składniki 2 razy, z tym ze 2 podkład zrobiłam kakaowy, czyli wsypałam 2 duże łyżki kakaa i uzupełniłam mąka na tyle ile jest w przepisie.

Masa: Do odlanego mleka wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać to razem i wlać do gotującego się mleka z cukrem, zagotować i wystudzić. Masło i margarynę utrzeć do białości i dodawać po łyżce budyniu wyżej sporządzonego. Masę podzielić na 2 części do jednej części wcisnąć cytrynę przez sitko, a do drugiej części zaparzoną kawę w odrobinie wody także przez sitko. Ilość na jeden blat.

Następnie wycięłam czołg w tym wypadku i udekorowałam, wzorowałam się na czołgu synka, tylko cyferkę wstawiłam odpowiadającą wieku. Obsypałam kokosem i po boku polewa czekoladowa koła narysowałam masą cytrynową.

Lufę zrobiłam z rurki waflowej, obtoczyłam w masie i kokosie, wyszła mi nie za ładnie trochę opadła Smutny Z tyłu jest zrobiona antenka z paluszka obtoczonego w polewie Wesoly

Smacznego! Wesoly

[link widoczny dla zalogowanych]


III
Trzecim tortem będzie tort wykonany w marcu na 40-ste urodziny męża, nie dokońca wyszedł mi gtak jak chciałam, tzn wyszedł mi na ciele cellulit nie umiałam nie udało mi się wygładzić, a miało wyjść bez cellulitu Mruga


Składniki:


Biszkopt kawowy:
jajka 6szt
proszek do pieczenia, 3 łyżki (30 gr)
cukier 1,5 szkl
ocet 1 łyżka
mąka tortowa 1 i 1/4szkl
kawa parzona, sucha 2 kopiate łyżki
Bita śmietana:
śmietana 30 % 6szt po 330ml (1980ml)
cukier puder 4 łyżki
krem do ciast waniljowy z biedronki 2 opakowania
śmietanfix 6
barwnik różowy i brązowy
Nasączenie:
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki + woda i kubek
cukier 1łyżeczka
wódka 2,5 łyżeczki

Przygotowanie:


Biszkopt kawowy:Ubić białka na pianę na sztywno rzucić proszek do pieczenia ciągle ubijając następnie cukier po trochu, potem ocet, roztrzepane żółtka, ciągle ubijając. Na koniec mąkę przesianą mieszając delikatnie, na końcu kawę dalej miksując. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na 2 części. Piec ok 20 minut na termoobiegu 170^ ma zapałka być sucha.

PRZEPIS- SKŁADNIKI SĄ NA DWA BLATY!!!

Babka jest wycięta z trzeciego blatu, a cyce wycięte za pomocą dwóch szklanek różnej wielkości z czwartego blatu.

Bita śmietana:
2 pudełka bitej śmietany ubić, następnie dodać krem waniliowy do ciast wymiksować. Dać na pierwszy blat biszkoptu nasączonego kawą rozpuszczalną.
Resztę bitej śmietany wymiksować dodać śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem wymiksować.
300 ml odłożyć na przybranie babki.

Przybranie babki podzielić na 3 części, trzecia część niech będzie biała i mniejsza od tamtych dwóch- będzie naszyjnik i kwiatki.
Do jednej dać brązowy, a do drugiej różowy barwnik i wymiksować. Babkę najpierw pokryć brązową bitą śmietanę potem z różowej ułożyć majteczki i stanik .

Smacznego!

[link widoczny dla zalogowanych]
Śro 9:49, 06 Kwi 2016 Zobacz profil autora
roene
Ekspert



Dołączył: 10 Lis 2012
Posty: 2217
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

Post
Podziwiam Wesoly Moje dania są smaczne ale nie wyglądają zachęcająco Wesoly
Śro 21:49, 06 Kwi 2016 Zobacz profil autora
solea
Ekspert



Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 2861
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

Post
Skoro jesteśmy w temacie pięknych wypieków, to pochwalę się moją siostrą, która jest cukiernikiem i współprowadzi Słynną Cukiernię. Zachęcam do obejrzenia, ale ostrzegam, że ślinka cieknie. Jednak nie martwicie się! Wszystkie ciasta przygotowywane są bez sztucznych barwników i konserwantów, w ofercie także ciasta dietetyczne, wege i dla alergików [link widoczny dla zalogowanych]

A ja ostatnio zrobiłam pieczeń z dzika (mam kolegę-myśliwego <legalnego>). Miałam dwa udźce i polędwicę. Jeśli ktoś zechce, to wrzucę przepis. Przyznam, że pierwszy raz jadłam dziczyznę nie w pasztecie i po prostu odpadłam. Dla mnie coś niesamowitego. Niebo w gębie!
Czw 0:15, 07 Kwi 2016 Zobacz profil autora
Duna
Pasjonat



Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 880
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
Solea faktycznie śliczne Wesoly Kawy można nie słodzić jak sie patrzy na te słodkości Wesoly
Czw 12:11, 07 Kwi 2016 Zobacz profil autora
solea
Ekspert



Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 2861
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

Post
Duna, moja siostra tez zaczynala od wypiekow dla synka Ya winkles Moze powinnas w to pojsc, skoro to lubisz?
Czw 13:24, 07 Kwi 2016 Zobacz profil autora
Duna
Pasjonat



Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 880
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Post
solea napisał:
Duna, moja siostra tez zaczynala od wypiekow dla synka Ya winkles Moze powinnas w to pojsc, skoro to lubisz?


Nie wiem czy można porównać to, ja to taki samouk, może troche nie wierzący w siebie Mruga Do cukierni raczej chcą kogoś z papierami, chyba, ja nic w tym kierunku nie mam.
Czw 13:44, 07 Kwi 2016 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum RAGDOLL'owo, czyli wszystko o RAGDOLLACH Strona Główna » RÓŻNE RÓŻNOŚCI Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następny
Strona 8 z 12

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin