Autor |
Wiadomość |
beab
Pasjonat
Dołączył: 12 Lut 2014
Posty: 922
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
No co dwie głowy to nie jedna z doświadczenia wiem , że wędliny zawsze mi zostawały a przystawki i sałatki znikały 
|
|
Wto 17:58, 19 Sie 2014 |
|
 |
|
 |
solea
Ekspert
Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 2861
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków
|
|
|
|
A jajka z bajecznie prostym farszem? Gotujesz jajka na twardo, kroisz na pół .wyjmujesz żółtka. Do żółtek dodajesz majonez, kapkę keczupu,.duuuuuużo.rzodkiewki i szczypiorku,.doprawiasz solą i pieprzem. Mieszasz i nadziewasz jajka. Pychotka!
Albo kup duże krakersy solone i zrób trzy rodzaje pasty: pieczarkową, paprykową i pomidorową. Na krakersa kładziesz kleksa z pasty. U mnie zawsze cieszyły się popularnością koreczki: kabanos, ser,.oliwka. Koreczki mogą być także z owoców. Z oryginalnych i cudownie pysznych rzeczy robię briam mięsny, ale to już trochę roboty jest. Jeśli będziesz chciała podam przepis. Na słodko mam też super przepis na mus czekoladowy 
Ostatnio zmieniony przez solea dnia Wto 18:44, 19 Sie 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Wto 18:43, 19 Sie 2014 |
|
 |
beab
Pasjonat
Dołączył: 12 Lut 2014
Posty: 922
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Solea już mi ślinka cieknie przedział wiekowy będzie od 5 do 85 Myślę , że dla każdego coś dobrego:) dawaj przepis na briam i mus. Mam dużo czasu .
|
|
Wto 18:59, 19 Sie 2014 |
|
 |
olencja121
Doświadczony
Dołączył: 10 Mar 2013
Posty: 1114
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Luboń k/Poznania
|
|
|
|
Moze zawijajce z ciasta francuskiego? Np z nadzieniem szpinakowym badz po prostu z szynka i serem . Z pieczarek polecam wydrążyć środek, włożyć kawałek sera pleśniowego i na to boczek. Wszystko zapiec 10 minut w piekarniku. Moze jakas zdrowa przekąsk? Pokrój marchew,ogórka, seler naciowy w słupki, a do tego zrób dipy- Np czosnkowy,paprykowy. I na deser moze muffiny czekoladowe 😁
|
|
Wto 21:16, 19 Sie 2014 |
|
 |
solea
Ekspert
Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 2861
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |  | Solea już mi ślinka cieknie przedział wiekowy będzie od 5 do 85 Myślę , że dla każdego coś dobrego:) dawaj przepis na briam i mus. Mam dużo czasu . |
Beab,.trochę pisaniny jest- wrzucę jutro, bo dziś padam na pysk.
Dodam tylko, że mus jest z książki Gordona Ramsaya i to najlepszy deser jaki jadłam w życiu (a trochę ich jadłam ;-)).
|
|
Wto 21:45, 19 Sie 2014 |
|
 |
solea
Ekspert
Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 2861
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków
|
|
|
|
Znalazłam jeszcze w telefonie wizualizacje polędwiczek w sosie malinowym i deseruz prażonego musli. Jutro wrzucę przepisy i okraszę fotkami 
Ostatnio zmieniony przez solea dnia Wto 22:01, 19 Sie 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Wto 22:01, 19 Sie 2014 |
|
 |
beab
Pasjonat
Dołączył: 12 Lut 2014
Posty: 922
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Jest super, będą mieli goście co podjadać A moje dziewczyny maja mi pomóc , czyli nie jest źle Jeszcze raz dzięki 
|
|
Śro 7:43, 20 Sie 2014 |
|
 |
kamisia
Legendarny Kociarz
Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 9151
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Podczytując was głodna się zrobiłam
Dziewczyny zamieśćcie te przepisy również i Tu http://www.ragdollclub.fora.pl/rozne-roznosci,42/lasuchowo-czyli-nasze-przepisy-na-pysznosci,3287.html
Kiedy najdzie kogoś chętka na małe co nieco, to będzie jak znalazł
Mnie dziś od rana wzięło na tort bezowy... z bitą śmietaną i malinami.
Tyle tylko,że poszłam na łatwiznę i płaty bezowe kupiłam
Za to krem zrobiłam już sama.... Wyszedł pyszny.Dałam całe pól kg malin do tego 600ml śmietanki kremówki i jeden 200g serek mascarpone .
Mam tylko mały dylemat kremu zrobiłam dużo za dużo
Zostało jeszcze na co najmniej jeden tort ....jest ktoś chętny ?
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez kamisia dnia Śro 9:08, 20 Sie 2014, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Śro 8:17, 20 Sie 2014 |
|
 |
Mgławica
Legendarny Kociarz
Dołączył: 08 Gru 2010
Posty: 5721
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Biała Podlaska
|
|
|
|
ślinka cieknie - ja chętnie przygarnę ale to trochę daleko
|
|
Śro 10:17, 20 Sie 2014 |
|
 |
beab
Pasjonat
Dołączył: 12 Lut 2014
Posty: 922
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
I jak tu stracić te parę kilo jak tu tak smakowitości pychotka
|
|
Śro 10:26, 20 Sie 2014 |
|
 |
BabaJaga
Ekspert
Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 4120
Przeczytał: 1 temat
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Gdańska
|
|
|
|
Nie mogę tu zaglądać! Nie po to człowiek przez całe lato walczył z tłuszczykiem na bioderkach, aby teraz się poddać.
A kysz!!! 
|
|
Śro 13:00, 20 Sie 2014 |
|
 |
KMT
Pasjonat
Dołączył: 07 Cze 2014
Posty: 746
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
Mniamuśne żołądek mi się zaktywizował..
|
|
Śro 13:25, 20 Sie 2014 |
|
 |
olencja121
Doświadczony
Dołączył: 10 Mar 2013
Posty: 1114
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Luboń k/Poznania
|
|
|
|
Jadłabym 
|
|
Śro 17:20, 20 Sie 2014 |
|
 |
kociamama
Legendarny Kociarz
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 15121
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Bydgoszcz
|
|
|
|
Och, Kamisiu - mniam !!! Cudo.
Beatko, a może na ciepłą kolacyjkę bułeczki z gulaszem ?
Przygotowujemy gulasz z pieczarkami - dość gęsty
Odcinamy czapeczki z bułeczek i wydrążamy miąższ ( idzie na bułkę tartą)
Na blaszce układamy lekko zwilżone bułeczki + odcięte pokryweczki i wkładamy na 10 minut do gorącego pieca (180 *)
Wyjęte z pieca układamy na półmisku na liściach sałaty, szybko napełniamy mięskiem i przykrywamy chrypiącą pokryweczką.
Dobrze też smakują z barszczykiem. 
|
|
Śro 19:09, 20 Sie 2014 |
|
 |
solea
Ekspert
Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 2861
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków
|
|
|
|
Mięsny briam ( nie mam zdjęć )
SKŁADNIKI
1-2 cukinia,
4 ziemniaki,
kulka mozzarella,
1 duzy pomidor,
1/2 pomidory z puszki lub koncentrat
1/2 papryka czerwona świeża,
2 cebula
3 ząbki czosnek,
1/3 opakowania feta,
bułka tarta
jajko
500g mięso mielone wołowe,
natka pietruszki
oregano
pieprz czarny mielony
sól,
oliwa z oliwek, ,
olej do smażenia
Z miesa mielonego, jajka, bułki tartej, soli i mini kosteczki Knorr peirz kolorowy ulepic małe kuleczki mięsne i usmażyc na rumiano na patelniPodsmazyć na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę, gdy będzie już przeszklona dodać pokrojony w plasterkach czosnek. Dodać pokrojonego pomidora, pomidory z puszki i wszystkie przyprawy (oregano, kosteczki knorr, pieprz, sól) . W naczyniu do zapiekania wymarowanym oliwą ułożyć warstwami ziemniaki w plasterkach, cukinie, paprykę, troche kuleczek, kawalki fety i każda warstwę polać sosem cebulowo-pomidorowym, posypując jeszcze odrobiną oregano. Przykryć i zapieakć w piekarniku na ok. 180 stopni przze 25 minut. Po tym czasei wyjać zamieszac zapiekanke, dodać pozostałe kulki mielonego, reszte fety i kawałki mozzarelli. posypać oregano. Zamieszac i zapiekać pozostale 20 minut.
Mus czekoladowo-kawowy:
Porcja dla 4 osób-ja używam żaroodpornych foremek:
Składniki:
200ml śmietany kremówki
100 g ciemnej czekolady (min. 65% kakao, ja użyłam Krakowskiego Kredensu chyba 95%) posiekanej
50 ml chudej śmietany
2 duże żółtka
30g cukru pudru
2 łyżki schłodzonego espresso lub mocnej kawy
4 łyżki bitej śmietany (ja poszłam na łatwiznę i kupiłam
Ja użyłam jeszcze płatków migdałowych, można użyć tylko czekoladowych
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. W rondlu zagotuj śmietanę kremówkę, wtedy dodaj do niej czekoladę i mieszaj aż otrzymasz gładką masę. Zestaw z ognia i wymieszaj z płynną słodką śmietaną, odstaw do wystygnięcia.
Zagotuj w czajniku wodę. Utrzyj mikserem żółtka z cukrem (ok. 5 min.) na jasną gęstą masę, która swobodnie zwisa z mieszadeł. Wmieszaj do niej ostudzoną masę śmietanową, a następnie espresso.
Masę rozdziel do 4 foremek o poj. 125-150 ml. Napełnione formy przestaw na głęboką blachę i wstaw na dolną płytę piekarnika. Wysuń płytę do połowy, utrzymując w poziomie. Ostrożnie wlej wrzącą wodę na blachę, by jej poziom sięgał do połowy foremek i wsuń do piekarnika. Piecz 20-25 min. aż mus zetnie się na brzegach. W środku powinien zostać miękki.
Wystaw foremki z kąpieli wodnej i zostaw, aby ostygły. Chłodź przez kilka godzin lub przez noc w lodówce. Wyjmij z lodówki 10-15 min przed podaniem. Podajemy z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi (i/lub czekoladowymi).

Ostatnio zmieniony przez solea dnia Śro 23:33, 20 Sie 2014, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Śro 23:22, 20 Sie 2014 |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|